Правете често безстресови почивки

Изследванията доказват, че времето за кратки почивки, прекарани в спокойни и тихи помещения или сред природата, се превръщат в мощен генератор на възстановителна енергия. Минутите за отдих могат да бъдат използвани както за приятна разходка, така и за сесия по прогресивна мускулна релаксация или упражнение за дишане.

Правете често безстресови почивки през деня, доколкото това е допустимо по време на работния процес. Научете се да си почивате, когато сте преуморени. Развийте умението да си доставите необходимата релаксация, когато и където изпитате потребност от нея.

Почивката е задължителна част от тренировъчния процес при спортистите. Без качествено възстановяване не се постигат високи спортни резултати.

Тези принципи са валидни и в работата на учителите за отърсване от натрупан стрес. Подарете си кратки моменти за презареждане на батериите, например с чаени паузи или разхлаждащи напитки. Така ще избегнете загубата на професионална ефективност вследствие на претоварване.

Допълнителни ресурси

В тази връзка предлагаме кратък текст за медитация от книгата на Георги Господинов „И всичко стана луна“, който е в подкрепа на тази препоръка: