На лов за положителни събития

Упражнението е посветено на начините за заздравяване на взаимоотношенията на работното място и в семейството. Целта е да се обърне необходимото внимание на практическите средства за промяна на нагласите, които възпрепятстват положителната комуникация в ежедневния живот.

Начинът, по който реагираме към околните, е сигурен предиктор за умението ни да изграждаме стабилни връзки. Хората, с които ежедневно общуваме, ни споделят както значими за тях неща, свързани с положителни събития, така и за по-незначителни случки от живота, които са ги впечатлили. От начина, по който изразяваме нашето отношение към споделеното, зависи дали връзката ни със събеседника ще се стабилизира или ще се разпадне. В изследванията си д-р Шели Гейбъл разглежда четири основни типа реакции, като посочва, че само един от тях скрепява взаимоотношенията (Gable et al., 2004). Стиловете на реакция по отношение на споделено от някого положително преживяване биват:

  • Активен и конструктивен: искрена и ентусиазирана подкрепа в отношението към събеседника
  • Пасивен и конструктивен: слабо изразена подкрепа и липса на ентусиазъм
  • Пасивен и деструктивен: пренебрегване на събитието
  • Активен и деструктивен: изтъкване на отрицателните аспекти на събитието

За повече яснота ще разгледаме два примера за активни и конструктивни реакции относно споделянето на едно положително събитие, които Мартин Селигман дава в своята книга Благоденствие. Ново разбиране за щастието и благоденствието (Seligman, 2011).

Таблица 1. Примери за активна и конструктивна реакция (Seligman, 2011)

Партньорът ви споделя за положително събитие

Стил на реакция

Вашата реакция

„Получих повишение в службата и увеличение на заплатата“

Активен и конструктивен

„Това е страхотно! Гордея се с теб. Знам колко важно беше това повишение за теб. Моля те, разкажи ми подробно. Къде беше, когато ти се обади шефът? Какво ти каза? Как реагира ти? Трябва да излезем да го отпразнуваме.“

Невербално ниво: поддържане на визуален контакт, изразяване на положителните емоции като искрена усмивка, допир, смях.

Пасивен и конструктивен

„Това е добра новина. Ти го заслужаваш.“

Невербално ниво: слаб или липсващ израз на емоции.

Активен и деструктивен

„Това, струва ми се, означава повече отговорности. Може би ще прекарваш още по-малко вечери у дома.“

Невербално ниво: демонстрация на отрицателни емоции, като свъсване на вежди, мръщене.

Пасивен и деструктивен

„Какво има за вечеря?“

Невербално ниво: слаб или никакъв контакт с очи, извръщане, излизане от помещението.

„Току що спечелих 500 долара в благотворителна томбола.“

Активен и конструктивен

„Еха, какъв късмет! Ще си купиш ли нещо хубаво? Как реши да участваш в томболата? Не е ли страхотно да спечелиш нещо?“

Невербално ниво: поддържане на визуален контакт, изразяване на положителни емоции.

Пасивен и конструктивен

„Добре.“

Невербално ниво: слаб или липсващ израз на емоции.

Активен и деструктивен

„Обзалагам се, че ще трябва да плащаш данъци за това. Аз пък никога не печеля нищо.“ 

Невербално ниво: проява на отрицателни емоции.

Пасивен и деструктивен

„Днес на работа не ми беше ден.“

Невербално ниво: слаб контакт с очи, извръщане.

Упражнението „На лов за положителни събития“ се състои в следното: слушайте внимателно разказите на хората, когато ви споделят някоя хубава случка. Постарайте се да реагирате активно и конструктивно. Проявете интерес, като поискате повече подробности, за да позволите на събеседника си да се наслади на своя разказ. През предстоящата седмица си записвайте положителните събития, като ги описвате в специален за целта формуляр:

Събитие в живота на другия

Моята реакция (дословно)

Реакцията на другия към мен

     
     
     
     
     

Ако изпитвате затруднение, се подгответе предварително за прилагането на активен и конструктивен стил на реакция. За целта си спомнете за няколко конкретни положителни събития, споделени с вас наскоро. След това си запишете как е трябвало да реагирате в съответствие с активния и конструктивен стил. Сутрин, след като се събудите, още в началото на деня отделете няколко минути, за да се настроите за предстоящите срещи, като подготвите една активна част от вашето съзнание за съответните позитивни отговори. Препоръката на психолозите е тази техника да се използва съзнателно и упорито до момента, в който успеете да превърнете този стил на поведение в навик.

Техниката „На лов за положителни събития“ за изграждане на стабилни взаимоотношения може да бъде включена в тренингови упражнения за повишаване на устойчивостта под формата на ролеви игри. Предлагат се различни житейски ситуации, на които участниците трябва да реагират. Целта е да се откроят причините, които ги възпрепятстват да използват активния и конструктивен стил на поведение. Обикновено такива са недоспиването, преумората и склонността към прекалена ангажираност към собствените потребности. В резултат се натрупва житейска мъдрост и способност за проява на разбиране и взаимно уважение.