Изградете солидна мрежа за взаимопомощ

Една от най-важните насоки за справяне с хроничния стрес на работното място е усещането, че можем да разчитаме на подкрепа от страна на колегите и ръководството. Това същевременно е сигурен сигнал за добрата комуникация и изграденото доверие във взаимоотношенията с училищните лидери. Напротив, влошеното качество на колегиалните взаимоотношения е знак за неадекватност и/или двусмисленост в професионалните роли и взаимоотношения, които генерират допълнителен стрес.

Усещането, че може да се разчита на подкрепа и взаимопомощ в работна среда, е особено важно както в кризисни ситуации (финансови затруднения, болести, загуба на близки хора, развод и т.н.), така и при бременност, раждане, отглеждане на деца. Ето защо уменията за изграждане на качествени взаимоотношения с колегите са гарант за успешно създаване на условия за подкрепа и взаимопомощ.

Как да постъпим, когато се почувстваме самотни и уязвими?

  • Една от първите крачки в тази посока е да изготвим списък с 5 – 6 имена на приятели. Обадете се на всеки един от тях, попитайте ги как са и побъбрете на общи теми. Излезте заедно на кино, театър, ресторант, концерт… Ето, че стартът на процеса е даден.
  • Друга правилна стъпка в положителна посока е да намерим места за споделяне на общи интереси и преживявания като клубове за спорт, музика, танци, хоби… Огледайте се около себе си и преценете коя от възможностите би могла да ви мотивира да започнете да изграждате вашата мрежа за взаимопомощ.
  • При условие че сте вярващ/вярваща, се обърнете към религиозно лице.
  • Ако имате нужда от структурирана подкрепа, потърсете психолог.

Важно е да не отлагате решението си да се избавите от хватката на социалната изолация. Излишното протакане може само да влоши ситуацията. Колкото повече отлагате, толкова по-трудно ще ви бъде да преодолеете ригидността на изградените навици.