Практикувайте майндфулнес

Практикувайте майндфулнес за укрепване на физическото и психичното здраве!

Метаанализ на 209 научни изследвания с 12 145 участници доказва, че майндфулнес базираните терапии са ефикасни за намаляване на нивото на стреса, тревожността и депресивните състояния (Khoury et al., 2013). Специалистите са установили, че психологическият стрес може бъде редуциран дори след провеждане на краткосрочни сесии по майндфулнес медитация.

Основното предимство, което майндфулнес осигурява, е свързано с осъзнаването и контрола върху механизмите на стресовата реакция. Това се получава, когато вниманието на участниците в терапията се насочи към влиянието на негативните мисли и деструктивните емоции, провокирани от стресови епизоди. В сесиите са включени и дихателни техники и практики за повишаване на телесната сензитивност. Умението да концентрираме съзнанието си върху настоящия момент позволява да преодолеем склонността си непрекъснато да мислим и да се тревожим за неблагоприятните събития.

Майндфулнес терапията, практиките и медитацията се предлагат в различни клиники и центрове като популярно средство за справяне със стреса и повишаване на благополучието.

Допълнителни ресурси:

По-подробна информация за майндфулнес медитация ще откриете във видео ресурс, предоставен в YouTube от Marta Demireva: https://www.youtube.com/watch?v=f-OrGnpNK-s