Дневник на добрите събития

Метаанализ на резултатите от 103 изследвания показва, че повишаването на оптимизма спомага за справяне със стреса и посттравматичното израстване (Prati and Pietrantoni, 2009). Оптимистите отдават значение на положителните събития, като изразяват своята благодарност, подобряват здравето и съня си, повишават своята работоспособност и се справят по-успешно в междуличностните взаимоотношения. Успешното справяне с предизвикателствата е свързано с развитие на т.нар. придобит оптимизъм, с помощта на който можем да се противопоставим на деструктивните ефекти на придобитата безпомощност.

Една от утвърдените техники за открояване на положителните събития от ежедневието е благодарственият дневник, известен също като „Дневник на добрите събития“ (Seligman, 2011). Целта на дневника е да се увеличи зарядът от положителни емоции, което е сигурна предпоставка за стимулиране на личностното израстване, превенцията на ежедневния дистрес и ефектите от посттравматичните стресови разстройства.

Споделянето на благоприятните събития от изминалия ден може да се прави самостоятелно, в писмен вид, или да се провежда в кратки сесии между колеги, в малки тренингови групи, всяка сутрин преди началото на работа. Фокусирането на вниманието върху „улова“ от благоприятни събития и споделянето им в писмен или устен вид водят до изработване на позитивни нагласи за предстоящия ден. Личните размишления относно значението на тези събития придава висока добавена стойност върху вече натрупаните положителни емоции и опит.

Споделянето на събития и размисли в „Дневникът на добрите събития“ може да има най-разнообразен характер: „Вчера проведох изключително вълнуващ разговор с приятел от детството, който ми съобщи, че един общ детски спомен му е повлиял при вземането на важно решение“; „Дъщеря ми е успяла да спечели награда при участие в конкурс по балет“; „Вчера вечерта се насладих на един от най-красивите залези, които съм виждал/а до момента“; „Прочетох книга, която ме разтърси със силата на своите послания“; „Участвах в полумаратон и се справих страхотно с предизвикателството“; „Вчера реших да спра цигарите и да започна да спортувам“.

Намирането на положителна обратна връзка и смисъл в настоящето ще ни помогне винаги да гледаме с оптимизъм към бъдещето.

Допълнителни ресурси

Книгата на Мартин Селигман Благоденствие е безценен ресурс за достъп до повече информация по тази тема:
Селигман, М. (2017). Благоденствие. Ново разбиране за щастието и просперитета. София: Издателска къща Хермес.